Ga naar de inhoud

Stressvrij verbouwen? Zo begin je eraan!

Ga je binnenkort verbouwen? Geweldig! Maar hoe begin je daar nu aan? Het lijkt misschien een overweldigende taak voor wie geen baksteen in de maag heeft, maar dat hoeft het niet te zijn. Daarom deel ik graag enkele tips voor wie de uitdaging aangaat.

Een goede voorbereiding is cruciaal

Je zal binnenkort heel wat vakmensen moeten spreken. Denk aan aannemers, loodgieters en elektriciens. Bereid je daarop voor. Denk goed na over wat je wil, wees specifiek en vraag op basis daarvan een offerte aan. Alles wat kan helpen om je vraag duidelijk te maken (zoals Pinterest-foto’s of plannen van je woning) is welkom. Trust me, ze zullen er blij mee zijn! Wees ook niet bang om zelf vragen te stellen aan deze vakmensen, ze zijn er namelijk om je te helpen

Nog een belangrijke tip die ik graag met jullie deel, is om de juiste vakmensen te kiezen. Een kleine background check kan geen kwaad! Zoek de gezondheid van het bedrijf eens op, kijk naar het logo design, de website, de bestelwagen, etc. Zo krijg je al snel een idee van hun stijl en professionaliteit. Vraag daarnaast ook zeker enkele referenties op en ga eens kijken naar hun vorige projecten, want laten we eerlijk zijn: topwerk is voor iedereen een ander begrip.

Ik weet dat dit allemaal wat tijd in beslag neemt, maar het is tenslotte belangrijk dat je een expert vindt die je vertrouwt en die je project tot een goed einde zal brengen. Zoek dus iemand die open en eerlijk communiceert, ook wanneer er problemen zijn. Transparantie is essentieel voor een soepele renovatie zonder onaangename verrassingen!

Offertes: do’s en don’ts

Eerst en vooral: start zo vroeg mogelijk met offertes aan te vragen! Het kan namelijk lang duren voor je ze ontvangt, hoe frustrerend dat ook is. De meeste zelfstandigen maken hun offertes nog na de werkuren en steken hier veel tijd en moeite in. Ze moeten immers genoeg tijd nemen om je project goed te begrijpen, zodat ze kunnen inschatten wat er precies nodig is, van mankracht tot materialen en transport. Het is dus perfect mogelijk dat je niet meteen een reactie krijgt, maar dit betekent niet dat er geen interesse is! Heb je écht een strakke deadline? Communiceer dit dan open en eerlijk. Dan kan de vakman meteen melden of dit haalbaar is voor hem of niet.

Offertes ontvangen van verschillende partijen? Goed, dat geeft je de kans om te vergelijken. Neem daar gerust je tijd voor. Ga niet zomaar af op korte promoties en acties, want deze kunnen uiteindelijk duurder uitvallen dan je denkt. Remember: voor niets gaat de zon op, en dat geldt jammer genoeg ook voor jouw project.

The bottom line: wees kritisch. Waarom is die ene offerte goedkoper dan de andere? Waar zit het verschil? Gaat dit om een ander materiaal, een andere techniek, of rekenen ze minder uren aan? Krijg je ook specifiek interieuradvies of moet je zelf keuzes maken? Durf ook hier zelf vragen te stellen of feedback te geven, maar stel je steeds constructief op. Leg bijvoorbeeld uit waarom je denkt dat de prijs te hoog is en vraag of er ruimte is om de prijs te verlagen. Zo begrijpt de vakman beter wat je behoeften en verwachtingen zijn, en kan hij erop inspelen met een aangepaste offerte.

Ready? Set? Verbouw!

Yes! Alles is goedgekeurd en ondertekend, we kunnen eindelijk van start! Uiteraard ben je superenthousiast en wil je liefst morgen al resultaten zien, maar blijf realistisch. Pin jezelf niet vast aan een specifieke datum, want dat leidt alleen maar tot frustraties. Een verbouwing heeft steeds genoeg tijd nodig en er kunnen bijna altijd onvoorziene omstandigheden optreden die ervoor zorgen dat het project langer duurt dan gepland. Zelfs de meest ervaren aannemers en klusjesmannen krijgen soms te maken met onverwachte uitdagingen. Bespaar jezelf dus de stress en stel je een beetje flexibel op. Trust the process!

Hulp vragen mag.

Krijg je kriebels bij het horen van het woord ‘verbouwingen’ of heb je gewoon te weinig tijd om je hiermee bezig te houden? Dan is het een goed idee om je te laten begeleiden – en dat is exact wat L’eau interior Design doet. Van research naar geschikte partners tot de finishing touch: we werken samen aan jouw droomproject op basis van jouw budget.

Klinkt dat interessant? Neem dan zeker contact op via de website voor een vrijblijvend gesprek.

Alvast succes met je verbouwing!


Related post

De nieuwste trends voor een prachtige badkamerrenovatie in 2023

Betover Jouw Woning met Stijlvolle Raamdecoratie: Een Wereld van Mogelijkheden!

From Interior design to exterior design

Let’s connect!

Kunt u gebruik maken van het interieur- en kleuradvies van een professionele interieurstyliste?
Wenst u een gratis kennismakingsgesprek op een moment dat voor u past?

Neem dan snel contact op met L’eau interior design, interieurstylist in Wilrijk.

contacteer ons