Ga naar de inhoud

Tuinmeubelen: tips & tricks

De lente is in het land! Dat betekent volop genieten van de eerste zonnestralen in je tuin. Wij zijn alvast helemaal klaar voor het warme buitenseizoen, maar zijn jouw tuinmeubelen dat ook? Als interieurstyliste met een passie voor tuinmeubelen heb ik enkele tips om je buitenplaats helemaal te doen stralen. Lees je even mee?

Nieuwe tuinmeubelen nodig? Now’s the time!

Is jouw tuinmeubelcollectie aan vernieuwing toe, dan is het nu hoog tijd om in actie te schieten. Waarom?

  • De levertijden van tuinmeubelen kunnen soms erg lang zijn, vooral als het gaat om specifieke modellen en materialen. Door ze nu te bestellen, ben je er zeker van dat je ze op tijd ontvangt. Zo kan je er een heel seizoen lang van genieten.
  • De prijzen van tuinmeubelen zijn vaak seizoensgebonden. In het voorjaar zijn ze meestal nog niet te hoog en kan je dus profiteren van voordelige aanbiedingen.
  • Hoe vroeger op het seizoen, hoe meer beschikbaarheid, keuze én genot. Zo kan je de mooiste stuks kiezen en optimaal genieten van je nieuwe tuinmeubelen tijdens de eerste warme dagen van de lente.

Onderhoud is key

Heb je nog een toffe tuinset staan die je wil opblinken? Fijn, maar bezint eer ge begint! Grijp niet zomaar naar de spons en Mr. Proper, want daar doe je soms meer kwaad dan goed mee. Bekijk eerst uit welke materialen je meubelen zijn gemaakt en hoe je deze schoon maakt. Bij aluminium tafels zal een sopje van groene zeep en warm water volstaan, terwijl een houten set een langere en intensievere behandeling nodig heeft. Dokter Google to the rescue!

Voorkomen is beter dan genezen

Bescherming is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Wie zijn tuinmeubelen zo lang mogelijk wil gebruiken, zet ze dus beter binnen tijdens de winter, zeker als ze van hout, rotan, riet of bamboe gemaakt zijn. Die kunnen immers verkleuren, verbuigen of in het slechtste geval breken door hevige vorst en regen. Check daarnaast ook de volgende zaken voor je ze ’s winters opbergt:

  • Houten tuinmeubelen hebben een plekje nodig waar ze genoeg verluchting krijgen. Zo niet, krijgen aanslag, schimmels en insecten vrij spel.
  • Maak ze eerst helemaal schoon voor je ze binnen zet. Hiermee voorkom je onnodige beschadigingen tijdens de ‘winterslaap’.
  • Controleer de bevestigingsmiddelen en draai ze indien nodig aan. Op die manier blijven je meubelen stabiel en voorkom je vroegtijdige slijtage.
  • Geen plaats binnen? Schaf dan een speciale ademende en waterdichte afdekhoes of opbergdoos aan. Tip: ga niet voor de eerste de beste hoes. Ook hier zijn er enorme kwaliteitsverschillen.

Toch maar op safe spelen? Overweeg dan aluminium meubelen. De investering is iets groter, maar zij kunnen perfect buiten blijven staan tijdens de wintermaanden.

De mooiste merken

Ik geloof sterk in het belang van kwaliteitsvolle en duurzame materialen, zowel voor interior design als exterior design. Daarom werk ik alleen met merken die dezelfde waarden en visie delen als ik. Hier is een lijstje van mijn favoriete partners:

Scapa Home

Ja hoor, Scapa maakt naast kleren ook (tuin)meubelen. Meer zelfs, ze zijn specialist in sfeer en gezelligheid met hun decoratieve accessoires en excellente buitenstoffen voor tuinmeubelen, kussens, tapijten, dekentjes en veel meer. Dit Belgische merk heeft stijl, en dat is waarom het zo vaak mijn voorkeur krijgt voor de afwerking van een project.

Feelgood Designs

Feelgood Designs is een hip, Australisch merk met een focus op natuurlijke materialen, innovatief design en topkwaliteit. Voor hun tuinmeubelen werken ze vaak met synthetisch rotan, een geweven materiaal dat lijkt op riet en bamboe, waardoor het een zomerse, warme uitstraling krijgt. Rotan is bovendien erg licht, zo blijven je meubelen makkelijker te verplaatsen. Een aanrader dus!

XVL – Malibu

Strakke en eenvoudige lijnen, verfijnde details en eigentijdse afwerkingen – dat is XVL. De Belg Xavier Van Lil, het brein achter dit bedrijf, houdt ervan om uitnodigende en elegante ruimtes te creëren; plaatsen waar men zich onmiddellijk comfortabel en thuis voelt. En die filosofie zien we mooi terugkomen in de laatste outdoor collectie Malibu: hele strakke lounge sets, ligbedden en stoelen die je meteen verleiden om erin neer te liggen. Daarnaast zijn ze écht onderhoudsvriendelijk, een pluspunt voor de luie zonnebader.

Paju

Nog zo’n Belgische topper. Wat mij in dit merk aanspreekt is hun prachtige collectie buitentapijten -en kaarsen. Daarmee creëer je in no time een betoverende en ontspannen sfeer. De kaarsen zijn vaak gemaakt van duurzame materialen zoals beton of keramiek, terwijl de zuivere was wordt geproduceerd met zwarte paraffine. Dat laatste geeft ze een coole, edgy look die je niet snel tegenkomt.

D&M

Tot slot vind ik D&M een echte aanrader voor buitenpotten. Deze bloempotten bestaan uit kwalitatieve materialen die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden, waardoor ze tegen een stootje kunnen. Perfect voor ons Belgenlandje! D&M gaat meestal voor lichte, aardse tinten zoals gebroken wit, beige en terracotta, maar combineert dat met speelse vormen en texturen. Het is dus zeker de moeite om eens te bekijken.

Heb jij interieuradvies nodig bij het samenstellen van je tuin? Stuur me dan gerust een mailtje of bel me op. Samen maken we van je tuin een oase van rust!


Related post

Binnenhuisarchitect of interieurstylist?

Ontdek de Magie van een Interieurstylist: De Vraag “Wat Doet een Interieurstylist?” Beantwoord

From Interior design to exterior design

Let’s connect!

Kunt u gebruik maken van het interieur- en kleuradvies van een professionele interieurstyliste?
Wenst u een gratis kennismakingsgesprek op een moment dat voor u past?

Neem dan snel contact op met L’eau interior design, interieurstylist in Wilrijk.

contacteer ons